David Helfgott
30-04-2008

David Helfgott

30-04-2008


En levende legende - pianisten skildret i filmen "Shine" - kommer til byen og giver koncert i koncertsalen på Alsion sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, dirigeret af Támas Vetö. Oplevelsen kan kombineres med en tur i Kosmorama, hvor Shine vises, samt spisning i Cafe Alsion.


Sted

Alsion, Sønderborg

Koncerten starter

20:00

Den legendariske og virtuose australske pianist David Helfgott

Han er kendt fra filmen ”Shine” – kommer nu til Sønderborg for at spille en eksklusiv og helt ekstraordinær koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester. Koncerten finder sted onsdag den 30. april 2008 kl. 20.00  - den eneste koncert i Danmark i denne omgang.  I koncertens første halvdel spiller Helfgott soloværker af Ravel, Chopin og Skrjiabin, og i koncertens anden halvdel er han solist i Rachmaninovs 2. klaverkoncert.

Mod en beskeden merpris kan man få lov at opleve pianisten både i levende live og på det hvide lærred i skikkelse af skuespilleren Geoffrey Rush – Kosmorama i Sønderborg fejrer nemlig begivenheden i dagene op til den store koncert ved at vise filmen ”Shine” om Helfgotts liv. Det er Kultur i Syd, der har skaffet verdensstjernen til byen. Ved koncerten vil David Helfgott spille soloværker af Ravel, Skrjabin og Chopin før pausen samt efter pausen Rachmaninovs 2. klaverkoncert sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester under ledelse af Támas Vetö.

Oplev Shine i biografen

I forbindelse med koncerten er der mulighed for at opleve – eller genopleve – storfilmen Shine om David Helfgotts liv. Filmen vises i Kosmorama i Sønderborg tirsdag den 29. april kl. 18.30 og 21. Billetter til forestillingen købes samtidig med koncertbilletten, og forevisningen er således kun for koncertgæster, der har tilkøbt biografbilletten. Såfremt der er stor forespørgsel på billetter med biografbillet, vil der muligvis blive arrangeret ekstra forestilling mandag den 28. april.

Koncertintroduktion

Sønderjyllands Symfoniorkesters informationschef Morten Leth Jacobsen giver gratis koncertintroduktion kl. 19.00 på koncertaftenen i Alsion. Der er dog et relativt begrænset antal pladser til introduktionen, og arrangørerne opfordrer derfor til at man kommer i god tid. Læs om David Helfgott på hans hjemmeside.

Program

Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin - Ondine

Alexander Skrjiabin: Etude i cis - mol Opus 2 nr. 1, Etude i dis - mol Opus 8 nr. 12

Frederic Chopin: Ballade Nr. 1 i g - mol, Opus 23

Sergej Rachmaninov: Klaverkoncert nr. 2, c-mol, opus 18

Fakta om solist og dirigent

David Helfgott blev født i Melbourne, Australien i 1947 af polsk-jødiske forældre. Efter at være flyttet til Perth da han var 5 år gammel, afslørede David helt ekstraordinære pianistiske talenter. Som teenager vandt han finalen i Western Australia i Australia Broadcasting Company´s Instrumental and Vocal Competition seks gange, og tildrog sig derved opmærksomhed fra Daniel Barenboim, Julius Katchen og Tala Vassary. Isaac Stern var så imponeret over Davids spil at han tilskyndede ham til at søge udenlands for at udvikle sig videre. David rejste til London som 19-årig for at studere ved The Royal College of Music under Cyril Smith.

I 1970 blev David syg og han vendte tilbage til Perth og et årti i glemsel. Han dukkede først ud af denne i 1980erne idet han gav sin første store koncert i 12 år i juni 1984, efter at have levet i glemsel som barpianist i en årrække. To år senere vendte David tilbage til Europa for at studere under den berømte pædagog Peter Feuchtwanger.

I 1995 rejste han til Danmark for at indspille en live-optagelse af Rachmaninovs 3. Klaverkoncert. Dette stykke blev af væsentlig betydning i Scott Hicks fantastiske film om Davids liv, Shine (1996). Filmen, der blev en verdensomspændende kassesucces og tillige Oscar-vinder, har gjort David Helfgott kendt og elsket over hele verden – også blandt mennesker udenfor det traditionelle klassiske musikmiljø. Denne fantastiske pianist nyder nu global respekt og anerkendelse for sin grænseoverskridende teknik og fortolkning, og evner på en forunderlig måde at røre noget i alle som oplever hans helt specielle klaverspil.

I 1997, efter en lang turné i USA, gik en stor drøm i opfyldelse for David da han vendte tilbage til Royal Albert Hall, hvor han i 1970 havde fejret triumf med Liszts klaverkoncert nr. 1. Denne gang spillede David Rachmaninovs 3. klaverkoncert til tordnende, stående bifald. Sammen med Davids indspilning af Rachmaninovs 3. blev også soundtrack'et fra filmen Shine en bestseller. Han blev den bedst-sælgende klassiske musiker i 1997, og blev af The New York Times udråbt som ” Most Influential Classical Musician of the Year". Billboard Magazine kårede ham som "Classical Musician of the Year" og hans cd "Classical Record of the Year".  Blandt andre hædersbevisninger blev David tildelt en Time for Peace Award i Carnegie Hall på foranledning af FN's ambassadører.

I tilgift til dette udsendte David samme år den meget roste CD ”Brilliantisimo”, mens han året efter indspillede ”Brave New World” og turnerede i Australien, New Zealand, Tyskland, Østrig, Sydafrika, Hong Kong og Singapore. I 1999 besøgte David Japan, Canada, Schweiz og Portugal, mens det i 2000 og 2001 blev til koncerter i England, Japan, Tyskland og Schweiz samt til udgivelse af cd'en ”Inspiration”.

I både 2003 og 2006 spillede David igen i Danmark, hvor han med stor succes besøgte både Århus, Skanderborg og København, og det er derfor med stor fornøjelse at vi i 2008 atter kan byde ham velkommen, oven i købet i Danmarks bedste koncertsal til symfonisk musik. Dirigenten Támas Vetö har gennem en menneskealder sat et stort og positivt aftryk på dansk musikliv gennem sit kompromisløse arbejde og sit musikalske geni. Han er født i Budapest og bl.a. uddannet i Paris hos den legendariske musikpædagog Nadia Boulanger. Támas Vetö har lagt det meste af sit professionelle liv i Danmark, bl.a. på Det Kongelige Teater, og han nyder international anerkendelse som en af de største nulevende fortolkere af især det tyvende århundredes musik.

Andre informationer

Dørene åbner:

Billetsalg:

Du er velkommen til at skrive til os

Vi gør opmærksom på, at jf. gældende GDPR-regler slettes din henvendelse for bestandigt, når henvendelsen er færdigt behandlet.

Kultur i Syd.

Kontakt

Telefon
Eventmanager Ida Ketelsen Hansen:
+45 2190 9880

Direktør Jes Johansen:   
+45 4034 4873

Mail
Kultur i Syd
info@kulturisyd.dk

Adresse
Mølleparken 4
6400 Sønderborg

Nyhedsbrev

Få nyt om vores koncerter tilsendt ved tilføjelser i programmet

Nyhedsbrev Samtykkeerklæring
Jeg giver mit samtykke til at modtage nyhedsbreve fra Kultur I Syd.

Afmeld nyhedsbrev

 

Du kan her opsige dit abonnement på nyhedsbreve fra Kultur i Syd.
Fortryder du, kan du altid tilmelde dig igen.

Hvis du blot ønsker at skifte e-mail adresse, afmelder du først den gamle, hvorefter du tilmelder den nye.

E-mail:
I want to unsubscribe: