Michael Moore
26-08-2007

Michael Moore

26-08-2007


Oplev en Europa-premiere, når den Oscar-vindende filminstruktør og samfunds-revser Michael Moore gæster Sønderborg med sin nye og meget omdiskuterede dokumentarfilm ”Sicko”. Det bliver første gang, et offentligt publikum i Europa får mulighed for at se den kontroversielle dokumentar om et sygt amerikansk sundhedssystem, og efter forevisningen fortæller Moore selv om baggrunden for filmen.


Sted

Koncerten starter

16:00

Hvordan det kan være, at 45 millioner indbyggere i verdens mest velstillede nation, USA, er uden sygesikring?

 

 

Hvordan det kan være, at medicinpriserne stiger med den hast, de gør? 

Er det uetisk, at medicinalproducenter i USA betaler provision til læger for at blive favoriseret i forhold til andre producenter? 

Dette er blot nogle af de spørgsmål, som et dansk publikum bliver blandt de første i Europa til at få svar på, når den kontroversielle filminstruktør Michael Moore den 26. august kommer til Sønderborg.


– Jeg glæder mig meget til at komme til Danmark og til at fortælle om min nye film ”Sicko” og baggrunden for den. Det er mit håb, at filmen vil hjælpe med at finde en løsning på de massive problemer, som det amerikanske sundhedssystem står overfor, siger Michael Moore.


USA's mest frygtede samfundsrevser 
Siden Michael Moore i 1989 udfordrede General Motors i sin første dokumentarfilm ”Roger & Me”, er hans status steget støt i hele verden og i USA i særdeleshed. Han er blevet amerikanernes samfundskritiker nummer et, hadet af mange og elsket af endnu flere.


Efter General Motors fik den amerikanske våbenlovgivning og amerikanernes forhold til håndvåben en tur gennem Moores vridemaskine. Filmen herom, ”Bowling for Columbine”, fik en Oscar i 2003. Mest kendt er Moores film ”Fahrenheit 9/11”, hvor han på sin egen grænseoverskridende måde analyserer USA's engagement i Irak og går i direkte konfrontation med præsident Bush. Trods det poli-tiske indhold modtog Michael Moore i 2004 De Gyldne Palmer i Cannes for filmen.


Michael Moores film har gang på gang ændret dagsordenen i amerikansk politik og samtidig sat nye standarder for, hvad man kan og – måske især – ikke kan i dokumentarfilm. Moores nye film ”Sicko” er bestemt ingen undtagelse, og allerede før premieren har filmen vakt stor opsigt i ind- og udland.


Forbudt at tale med Moore
Allerede da Michael Moore i al stilhed i 2004 satte sig for at kaste lys over vilkårene i det amerikanske sundhedssystem og på den gigantiske medicinalindustri, indløb der straks meldinger om, at Michael Moore var blevet set i samtale med ansatte fra medicinalindustrien. Der blev udsendt advarsler om, at det var aldeles forbudt at tale med Moore, og ansatte blev advaret mod at udtale sig til ham.


Dette forbud morede Moore og hans venner meget. Siden medicinalbranchen reagerede så kraftigt og panikagtigt, måtte den virkelig have noget at skjule!


I myndighedernes søgelys
Senest har Michael Moore raset mod de amerikanske myndigheder efter, at finansministeriet har indledt en undersøgelse af, om han i forbindelse med optagelserne til ”Sicko” har overtrådt den amerikanske handelsembargo mod Cuba.


Det skulle være sket, da Moore rejste med en gruppe redningsarbejdere fra New York til Cuba for at skaffe dem behandling for de lidelser, de havde pådraget sig under oprydningsarbejdet efter 9/11 – en behandling de ikke kunne få i USA på grund af manglende offentlig sygesikring.


Foredrag og filmpremiere i Sønderborg
Det er den danske kulturorganisation Kultur I Syd, der har skaffet såvel Europapremieren på ”Sicko” som Michael Moore til Danmark. Moores foredrag i Sønderborg bliver hans eneste i Danmark, og med bare 1000 billetter til det eksklusive arrangement forventer arrangøren, at der bliver rift om billetterne.


– Det er et uhyre spændende og væsentligt emne, Michael Moore tager op i ”Sicko”, og som også har relevans for den danske sundhedsdebat. Foredraget og filmen vil give et godt indblik i parallel-ler og forskelle på det danske og amerikanske sundhedssystem, og vi er naturligvis meget begej-strede for, at det er lykkedes at skaffe både instruktør og filmpremiere til Danmark, siger Jes Johansen fra Kultur i Syd.


”Sicko”, der distribueres af SF Film, får premiere i de danske biografer den 21. september, men altså allerede den 26. august får et dansk publikum en unik mulighed for at se filmen og møde Michael Moore. Billetsalget på billetnet.dk starter lørdag den 7. juli.

 

Andre informationer

Dørene åbner:

Billetsalg:

Du er velkommen til at skrive til os

Vi gør opmærksom på, at jf. gældende GDPR-regler slettes din henvendelse for bestandigt, når henvendelsen er færdigt behandlet.

Kultur i Syd.

Kontakt

Telefon
Eventmanager Ida Ketelsen Hansen:
+45 2190 9880

Direktør Jes Johansen:   
+45 4034 4873

Mail
Kultur i Syd
info@kulturisyd.dk

Adresse
Mølleparken 4
6400 Sønderborg

Nyhedsbrev

Få nyt om vores koncerter tilsendt ved tilføjelser i programmet

Nyhedsbrev Samtykkeerklæring
Jeg giver mit samtykke til at modtage nyhedsbreve fra Kultur I Syd.

Afmeld nyhedsbrev

 

Du kan her opsige dit abonnement på nyhedsbreve fra Kultur i Syd.
Fortryder du, kan du altid tilmelde dig igen.

Hvis du blot ønsker at skifte e-mail adresse, afmelder du først den gamle, hvorefter du tilmelder den nye.

E-mail:
I want to unsubscribe: